Почетна Коментар Ѓуровски:Од изборот на нов српски патријарх зависи начинот и времето на затворање на отворени прашања на Балканот
Ѓуровски:Од изборот на нов српски патријарх зависи начинот и времето на затворање на отворени прашања на Балканот

Ѓуровски:Од изборот на нов српски патријарх зависи начинот и времето на затворање на отворени прашања на Балканот

367
0

Од денешниот избор на највисок црковен достоинственик на СПЦ зависи начинот и времето на затворање на некои од отворените прашања меѓу народите на Балканот.Дали ќе превагне прагмата во гласањето?!Важно е поведението на идниот Патријарх кон македонскиот црковно прашање.Но, овој жежок костен на крајот сигурно ќе го вади Вселенскиот патријарх независно кој и да седне на тронот на Печката Патријаршија.Секој со својот фан и тип денеска.Божјата волја верувам ќе си го направи своето. А на крајот сепак како за изборот така и за македонското црковно прашање последниот збор ќе го каже политиката.Вучиќ има шанса да го затвори ова прашање зошто меѓу двете држави нема други отворени прашања.На крајот Црквата и политиката одат рака под рака,зошто тоа е брак од интерес како и денешниот избор.Достоен!

Ова е ставот кој денес го изнесе универзитетскиот професор Марјан Ѓуровски добар познавач на односите на Балканот и меѓународната политика и дипломатија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *