Почетна Празници Денеска се слават Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј
Денеска се слават Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј

Денеска се слават Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј

70
0

Верски календар: 23 Ноември

МПЦ-ОА/ Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј

sveti-apostoliСите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28 април, а Терциј на 30 октомври. Светите Олимп и Родион беа следбеници на апостолот Петар и кога тој пострада пострадаа и тие, на заповед од Нерон беа обезглавени. Ераст беше најпрво економ на Црквата во Ерусалим, а потоа епископ во Панеада Палестинска. Кварт беше епископ во Бејрут, многу страдаше, но и многумина ги приведе кон Христовата вера. Сосипатар беше епископ во Иконија, а Терциј беше втор епископ во истата таа Иконија. Духовно војуваа, станаа победници и зедоа венци на невенлива слава.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *