Почетна Вести Бугарските муслимани избраа главен муфтија во центарот на Софија
Бугарските муслимани избраа главен муфтија во центарот на Софија

Бугарските муслимани избраа главен муфтија во центарот на Софија

119
0

Исламската верска заедница во Бугарија, под засилени безбедносни мерки, во Софија во  „Националниот дворц на културата“ го реизбрала Мустава Хаџи за главен муфтија на муслиманите во Бугарија. За неговиот реизбор гласале сите присутни делегари.

976 претставници на муслиманската заедница од сите краеви на Бугарија, денеска учествуваа во работата на редованта „Национална муслиманска конференција“, која, како што пишуваат медиумите во Софија, под засилени мерки за безбедност, се одржа во главниот град на Бугарија.

На оваа седница биле избрани и останатите раководни тела на ИВЗ на Бугарија. Конференцијата се одржува на секои пет години.

По реизборот, Мустафа Хаџи изјавил дека и покарај соостојбите во светот во кој некој се обидува да го извалка образот на Исламот, муслиманите во Бугарија се докажале како мирољубиви претставници на исламот.

-Наместо да бараме начини да се обвинуваме и мразиме, да бараме недостатоци кај другите, ајде да сиподадеме рака, изјавил изјавил главниот Муфтија, Мустава Хаџи.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *