Посен подварок

Date:

Share post:

Во деновите на велигденскиот пост, честопати се разменуваат рецепти за посна храна. Религија.мк, следниот период ќе се обиде да ви презентира неколку идеи што вкусно да подготвите дома, а да не го нарушите постот, секако ако сте се одлучиле да постите.

Дали сте пробале да направите посен подварок…

Потребни состојки

Две помали или една голема кисела зелка

Ориз

300 грама свежи печурки буковка (или сушен вргањ)

Бибер

Зачини

Црвен пипер

Ситно се сецкаат една до две зелки, а потоа убаво се цеди течноста од зелките.

Во поголемо тавче зелката се пржи на зејтин. На тивок оган се додека не потемни.

Потоа во зелката се става малку ориз една шолја за кафе и продолжува да се пржи уште 15 минути. Потоа се додаваат печурките сечени на покрупни парчиња и бибер, црвен пипер и зачини по вкус.

Се заедно се пржи уште некоја минута.

Во рерна смесата се става во тавче и се пече до половина час на температура околу 200 степени.

Лесен пост

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Поврзани вести

ВИДЕО: Орце Ѓорѓиевски најави нови културни сцени во срцето на Скопје

Кандидатот за градоначалник на Град Скопје, Орце Ѓорѓиевски, најави големи инвестиции во културната инфраструктура на главниот град, со...

Потпретседателот на САД Венс во Ерусалимската Патријаршија – ја посети црквата на Христовиот гроб

Неговото Блаженство Патријархот Ерусалимски, г.г. Теофил, заедно со поглаварите на црквите на заедниците со статус на светилишта, Кустодот...

Петар: Љубовта и врските меѓу Русија и Македонија постоеле од најрано време и ќе постојат во иднина (ВИДЕО)

Преспанско-пелагонискиот митрополит Петар, кој заедно со епископот Никола беа во подолга посета на Руската православна црква, во една...

Ортодокс Тајмс: руски архимандрит кој е „persona non grata“ во Софија и Скопје присуствуваше кај Архиепископот на Синај

Влијателниот интернет портал за р6елигиски прашања во Грција, Ортодокс Тајмс објави вест за приемот кај новиот архиепископ на...