Почетна Празници Грешникот што стана Светец
Грешникот што стана Светец

Грешникот што стана Светец

55
0

Верски календар: 14 јули

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Камило де Лелис.

sveti_kamilo_de_lellisБил роден во Италија, во 1550 година. Живеел грешен живот не водејќи сметка за Божјите заповеди и за своето спасение. Кога се подготвувала лепантската битка во која е извојувана победата над Турците, свети Камило сакал да му се придружи на тој воен поход, но бил спречен поради болест. Кога оздравел основал Дружина за негување на болните луѓе позната под името Камилијанци. Отворил болници за прифаќање и негување на болните луѓе. Бил убеден дека негувајќи ги болните луѓе, тој му служи на Исус. Умрел во 1614 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *