Почетна Празници Денеска е Свети Марко
Денеска е Свети Марко

Денеска е Свети Марко

72
0

Верски календар: 25 Април

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Марко.

Sveti Marko 1Свети Марко го следел свети Петар на неговите апостолски патувања. Заедно со свети Петар отишол во Рим. На римските верници им ги преведувал говорите на Петар бидејќи многумина не разбирале латински и грчки. На нивно барање, во 44 година настанало Марковото евангелие со кое сакал да докаже дека Исус Христос е Син Божји. Марко во апостолските патувања го следел и апостолот Павле. По маченичката смрт на свети Петар и Павле во 67 година, за време на царот Нерон, Марко заминал во Египет. За време на светата Миса во Александрија во 68 година, паганите го убиле.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *