Почетна Вести Христијанство Зафати за конзервација на ѕидното сликарство на црквата „Света Софија” во Охрид
Зафати за конзервација на ѕидното сликарство на црквата „Света Софија” во Охрид

Зафати за конзервација на ѕидното сликарство на црквата „Света Софија” во Охрид

83
0

Стручен тим од Завод и Музеј – Охрид, предводен од м-р Никола Патчев, изработува детална документација и мерења на влагата на ѕидното сликарство во катедралната црква „Света Софија” во Охрид.

Конзерваторската документација на која ќе бидат прикажани сите видови оштетувања на фреските е неопходна за изработка на Проект за конзервација на ѕидното сликарство од оваа црква. кој ќе биде изработен во соработка со колегите од Националниот конзерваторки центар од Скопје.

Реализацијата на проектот е финансирана со Годишната програма на Министерството за култура за 2021 година.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *