Почетна Вести Европа Украинскиот парламент ја почна фазата за забрана на Украинската православна црква – Московска Патријаршија
Украинскиот парламент ја почна фазата за забрана на Украинската православна црква – Московска Патријаршија

Украинскиот парламент ја почна фазата за забрана на Украинската православна црква – Московска Патријаршија

283
0

Врховната Рада (украинскиот парламент) го усвои првото читање на нацрт-законот за забрана на Украинска православна црква – Московска Патријаршија. Предлог-законот го поддржаа вкупно 267 пратеници. За усвојување на предлогот беа потребни 226 гласа.

Украинската влада го подготви и поднесе предлог-законот до парламентот во јануари по инструкции на претседателот Володимир Зеленски. Тоа ќе им овозможи на властите да ја забранат проруската украинска православна црква доколку одлучат дека таа е институционално поврзана со Руската православна црква. Беше потребно време за да се стави документот на гласање бидејќи, како што рече претседателот на украинската Рада, Руслан Стефанчук, законот најверојатно нема да добие доволно гласови за усвојување. На 5 октомври, украинската пратеничка Јулија Клименко рече дека Радата ја собрала потребната поддршка за забрана на канонската црква. Сепак, шефот на парламентарната фракција на про-претседателската партија Слуга на народот, Дејвид Арахамиа, неочекувано рече дека усвојувањето на законот не е приоритет.

Според последните податоци, Службата за безбедност на Украина поднела кривична пријава против 65 свештеници на УПЦ, санкции се изречени за 17 свештеници, додека на 19 архиереи им е одземено државјанството. И покрај ова, според Државната служба на Украина за етно-политика и слобода на совеста, најмалку 5-6 милиони Украинци остануваат парохијани на УПЦ.

УПЦ-МП формално се спротистави на руската агресија во Украина, а од неодамна и донесе одлука за самопрогласување на автокефалност. Но сепак јавноста во Украина овие постапки ги оценува како политички маневар на мнозинството владици во УПЦ-МП по предлог на Црковна Москва.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *