Почетна Вести Христијанство Српскиот патријарх со видео обраќање на српскиот собор за Кралот Милутин

Српскиот патријарх со видео обраќање на српскиот собор за Кралот Милутин

291
3

Во Скопје почна одбележувањето на 700 годишнината од упокојувањето  на српскиот крал Милутин кое се прави без никава соработка со македонските институции за што голем број професори и интелектуалци реагираа и официјално.

На почетокот на собирот преку видео порака се обрати и српскиот патријарх Порфириј кој говореше за значењето на Милутин без да ја спомене Македонија иако набројуваше кои цркви се градени во негово време.

Негова заслуга е подигнување на црквата Богородица Љевишка во Призрен, црквата Свети Ѓорѓи Нагоричански во Стари Нагоричан, манастирите Трескавац кај Прилеп, Грачаница и Бањска, црквата Богородица Тројеручица и два други цркви во Скопје, катедралната црква на манастирот Хиландар и малата црква Ана во манастирот Студеница, потоа црквата Свети Јован со болница и гостилница во Цариград-рече Патријархот.

Коментар(3)

  1. Kazete mu deka vo Makedonija ima poznacajni datumi, kako na pr. Den na Albanska zastava, Den na potpisuvanje dogovor za dobrososedstvo so Bugarija, De na proglasuvanje na Bugarija za administrator, a ne za okupator iDen na novo bime na Makedonija (Severna) Makedonija.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *