Почетна Коментар Отец Пимен: Не подароци, ами молитва за Свети Никола
Отец Пимен: Не подароци, ами молитва за Свети Никола

Отец Пимен: Не подароци, ами молитва за Свети Никола

397
0

Доколку Светиот Николај Мирликијскиот чудотворец не го гледаме како епископ на Црквата божја кој преку литургијата и причестувањето со Телото и Крвта Христови го води народот божји кон спасението и вечниот живот, туку го гладаме само како милосрден човек кој ги помагал сиромашните и онеправданите, лесно можеме да наседнеме на секуларната претстава за него како дебело белобрадо деденце со црвена облека кое носи подароци.

Затоа како православни да ја чуваме вистинска слика за него како голем пастир на словесното стадо и молитвено да му се обраќаме за да се моли за сите нас пред Престолот на Христа Нашиот Бог, а не да бараме ситни подароци.

За многу години драги ем мили мои!

Пишува: Отец Пимен

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *