Почетна Политичка теологија МПЦ, МАНУ и УКИМ потпишаа Манифест за македонскиот идентитет
МПЦ, МАНУ и УКИМ потпишаа Манифест за македонскиот идентитет

МПЦ, МАНУ и УКИМ потпишаа Манифест за македонскиот идентитет

563
5

Македонската академија на науките и уметностите, Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје подготвија меморандум насловен „Македонски манифест“. Во продолжение го објавуваме интегрално документот, потпишан од претседателот на МАНУ, акакдемик Љупчо Коцарев, архиепископот охридски и македонски и на Јустинијана Прима, Стефан и ректорот на УКИМ, проф. д-р Никола Јанкуловски.

Македонски манифест

Во овие судбински денови за европската иднина на македонската суверена и самостојна Република, ние, легитимните претставници на Македонската академија на науките и уметностите, на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, изразувајќи ја нашата загриженост за исходот од развојот на настаните поврзани со евроинтеграцијата на нашата држава, условени од апсурдните барања на Република Бугарија, а убедени во фактот дека ги исполнуваме потребните предуслови за отпочнување на преговорите за евроинтеграција, ги повикуваме, и охрабруваме претседателот на македонската држава, Собранието на Републиката, претседателот на Владата, печатените и електронските медиуми, научните, културните и уметничките институции и здруженија, соодветните министерства за образование и наука, за култура и за надворешни работи, собраниските и вонсобраниските политички партии, како и сите граѓани на Македонија:

– преговорите да се водат на рамноправна и принципиелна основа, со должно почитување на меѓународното право, без никакво условување од едната или од другата страна и со почитување на достоинството на македонскиот народ;

– да се почитуваат безрезервно сознанијата на македонските општествени, хуманистички и културолошки науки во врска со автохтоноста на македонскиот народ и неговиот историски, јазичен, културен и религиски континуитет;

– да се уважуваат не само објективните факти и научната аргументација, туку и комплексната интерпретација на историските факти, настани и личности;

– да се уважуваат сознанијата, утврдените факти, усвоените теории и емпириските истражувања на современата светска славистика, лингвистика, историографија и меѓународното право, според коишто :

а) македонскиот јазик и неговите дијалектни разновидности имаат свој просторен континуитет (што значи дека македонските дијалекти постојат и надвор од границата на денешна Македонија) и свој временски континуитет (што значи дека македонскиот јазик опстојувал со векови);

б) македонскиот идентитет го црпи својот легитимитет од повеќе-вековните традиции, преданија, обичаи, колективна меморија, менталитет, јазикот, артикулираната свест за етнокултурната посебност, колективниот интегритет, почитта кон традиционалните религиски институции и наративот за припадноста на одреден географски и историски простор;

в) споделените места на меморија на балканските и медитеранските простори подразбираат инклузивен однос, а не ексклузивно присвојување на историјата и традицијата, подразбираат интелектуална слобода, а не робување на анахроните историски стереотипи и илузии, не културен и историски хегемонизам;

г) историската вистина не е политичка догма, туку дијалошка, повеќедимензионална категорија чувствителна на гледната точка, во тој контекст и на националниот интерес на секоја држава, вклучително и на Републиката.

Имајќи ги предвид овие сознанија, ние, во име на врвните институции што ги претставуваме, категорично апелираме:

– процесот за евроинтеграција на нашата држава да продолжи во духот на меѓусебно почитување и уважување на вложените напори од наша страна за исполнување на критериумите,

– да се применуваат позитивните и општоприфатени меѓународни Конвенции и Декларации на ОН за правото на самоопределување и за човековите права и слободи;

– да се почитува безусловно слободно изразената волја на македонскиот народ, неговата етничка и духовна посебност;

– да се почитува волјата на македонските граѓани, припадници на македонската Република, да живеат во цивилизирани добрососедски односи и да се продолжи практиката на соработка меѓу културните, научните, образовните, религиските и економските институции, и

– да не се создава конфликтен амбиент во државата, да се сочува мирот и слободниот развиток кој подразбира просперитет, алтернатива, демократија и достоинствен живот, вклучително и љубов кон сопствената татковина и држава

Претседател на Македонската академија на науките и уметностите, академик Љупчо Коцарев

Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима, Стефан

Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, проф. д-р Никола Јанкуловски

Скопје, 3.12.2020 г.

Коментар(5)

  1. Najposle izgleda ni dojde ak’lot od *peti vo glava*, koj trebase da go imame vednas po proglasuvanjeto na nezavisnosta od SFRJ. a ne da lutame do Vatikan, da ni kroi genaza so antickite Makedonci, so Bugarite da ne se dogovarame deka ne sme Bugari i upravuvanjeto na Makedonija da ne go delime so Arnauti od Albanija, tuku od niv, ako e voopsto mozno da pravime Makedonci, a isto taka i od Romite.. Ova e dobar tekst, no se plasam da ne e mnogu zakasnat, a so tpa i neupotrebliv, oti ce pocnat de ni prefrluvaat deka postoime od negovoto donesuvanje, kako sto ni prefrluvaat deka postoime od zasedanieto na ASNOM vo manastirot Sv. Prohor Pcinjski. E sega e vaznio i vrvniot poznavac na istorijata od Murtino da go potpise, posto, kako vidam negov potpis nema, a nema i na Sekerinska.

  2. Eeee, majkata, imallo be pemetni ludje vo Makedonija koj vika deka nema, ima, ima, no da nee kasno ovoj tekst srocen, mu fzali uste samo da see prifati.

  3. Конечно , им текна!
    Еден месец ли го составуваа манифестот?

  4. Mnogu podobar manifest e govorot na Otecot Ilija Donev odrzan na proslavata na patrpniot praznik Sv. Kliment Ohridski vo Toronto vo 2014 god.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *