Почетна Вести Регион Како свештеник од Крит активно работи на вакцинација
Како свештеник од Крит активно работи на вакцинација

Како свештеник од Крит активно работи на вакцинација

215
0

Црква од општина на грчкиот остров Крит веќе покрена иницијатива за вакцинација во рамките на соборниот храм и во соработка со локалните власти и болницата. Се почна од Храмот Св.Николај Арханон, Ираклио, Крит, а на иницијатива на Отец Андреј Каљодѕакис. Неговото искуство тој го раскажува за грчките медиуми.

-Тоа е мојата цел. Да испратам една порака дека Црквата се интересира за човекот, душевно и телесно. Христос рече да си го штитиме здравјето бидејќи телото е храм Божји. Значи имаме должност да му помогнеме на човекот и телесно и духовно. Го имав замислено од порано, им го предложив тука во општината, ми рекоа дека е тешко, бидејќи се потребни дипломи и други работи. И имавме една средба со г.Ѕанаки, професор по пневматологија на Критскиот Универзитет дека тој се нафаќа да го оствариме тоа. И со помош на г.Ѕанаки го остваривме.

Некои ги имаат измешано науката со религијата. Тоа е чисто научна тема, не е теолошка. Велат божем ни ставаат чипови и други глупости. Тоа нема никаква врска со Црквата.

Црката е секогаш близу до човекот, и во радостите и во тагите, и во гладот и во болеста – да му олесни, да го успокои, Црквата е секогаш близу до човекот, вели тој.

Отец андреј ја остави проповедта и премина кон пракса. Отакако се обиде од амвонот да ја убеди својата патства да се вакцинира, сега ги носи епруветите во дворот пред храмот на Св.Николај во Арханите на Ираклио

-Си помислив, можеби ќе се уверат некои неверни, коишто некако се плашат дека ќе им стават чип, или дека вакцините се од ембриони на бебиња, ми ѕвонат и ми ги кажуваат тие работи. Затоа сакам да испратам една порака, за да се убедат сите дека треба да си го заштитиме здравјето, потенцира.

Смртта на 5 негови соселани беше поводот за давањето на вакцините

-Не можеш да не се повредиш гледајќи петмина да заминуваат од овој живот од таа болест, кои се измачуваа долго време. Веќе зборувавме и имаме една задоволителна бројка, вели Отецот.

Имало и такви кои му праќале заканувачки пораки на свештеникот

-Денеска имам примено многу пораки. Од кои? – Од оние што одбиваат. Ми пишуваат на Facebook такви зборови што се срамам и да ги читам, изјавува тој.

Отец Андреј се среќавал и со други свештеници низ Грција, убедувајќи ги да го следат примерот.

ИЗВОР

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *