Почетна Вести Европа ГПЦ ја признава Православната црква во Украина?
lagada-kiebo-4
lagada-kiebo-3
lagada-germanos1
1052л

ГПЦ ја признава Православната црква во Украина?

482
0

Митрополитот на Лангада, г. Јован, директно го наговестува прашањето за признавање на автокефалната Црква во Украина.

Митрополитот на Лангада денеска, 28 јули, сослужуваше со митрополитот Киевски Епифаниј, поглавар на автокефалната  украинска православна црква по повод јубилејните празнувања на крштевањето на Рус.

Исто така, пред неколку дена, митрополитот Јован во Лангада сослужуваше со епископот Чернивски г. Герман, од автокефалната Црква во Украина, во сослужение со повеќе други јерарси од ГПЦ.

Треба да се забележи дека Грчката православна црква, се уште официјално ја нема признаено автокефалната Црква во Украина, но очигледно тоа не претставува пречка за многу јерарси.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *