Почетна Вести Христијанство Годинава славско лепче ќе се пее само в црква во Прилеп
Годинава славско лепче ќе се пее само в црква во Прилеп

Годинава славско лепче ќе се пее само в црква во Прилеп

276
0

Преспанско- пелагониската епархија одлучи годинава во Прилеп, славските лепчиња да бидат светени со молитва само во црквите, поради состојбата со корона вирусот. Преку соопштение Епархијата очекува во деновите пред славите да се почитуваат мерките за заштита.

– Браќа и сестри во Христа, наши Прилепчани. Поради корона кризата и запазување на мерките и протоколите, пропишани од здравствените работници, ве известуваме дека оваа година, лепчињата за слава, ќе се пеат исклучиво во црква, како би се запазиле сите безбедносни мерки. За да се избегне било какво групирање, веднаш по доаѓањето во црква, ќе се прережува лепчето посветено на светецот на вашиот дом од страна на вашите парохиски (реонски) свештеници. НА 26ти заслог на петковден: свето благовештение (стара црква) од 07.30 до 17. 00 часот. Свето преображение (грчка црква) од 07. 30 до 09.00 и попладнето од 15.30 до 17.00 часот, а свети пантелејмон (болница) и свети константин и елена (типски) од 10.30 до 12.30 часот.

Исто така леб ќе се крева и во храмовите “Св. Кирил и Методиј – Параклис” и во “Св. Петка” во нас. Точила и тоа од 7:30 часот наутро, па се до 17:30 ч.

Нека ни е за многу години и на помош, Преподобната Параскева ПЕТКА и да им биде постојана закрила на сите што ја имаат за домашна слава, стои во соопштението на епархијата.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *