Почетна Верски туризам

Верски туризам

Лесновските монашки пештери ќе бидат осветлени

Уредник
0
0
647
Лесновскиот манастир е магнет за туристи, а наскоро и лесновските испоснички пештери ќе станат подостапни за големиот број туристи што се помасовно доаѓаат во овој крај. Пештерите кои во минатото служеле како испоснички ќелии на голем број монаси, наскоро ќе добијат осветлување и ќе станат попристапни за посетителите. Парите за овој проект ги обезбеди Центарот […]

Ноќта спроти Тодорица

Уредник
0
0
310
Сите поголеми празници, освен верскиот елемент на празнување во македонската традиција имаат и многу народни обичаи. Различни од регион до регион. Овие обичаи најмногу се карактеристични за т.н. масовни народни празници, чие одбележување има општа нардона димензија. Еден таков празник е Тодорова сабота. Познатиот македонски фолклорист, Марко Китевски ги објаснува обичаите за „Тодорица“ Именден празнуваат: […]

Софиската Синагога трета најубава во светот

Уредник
0
0
244
Еврејската синагога во Софија е меѓу трите најубави синагоги во светот. Рангирањето на еврејските храмови, што го направил светскиот туристички сајт, „Culture Trip“, ја вброил Синагогата во Софија на трето место. На второто место е Големата синагога во Будимпешта. Таа воедно е и најголемиот еврејски молитвен храм во цела Европа. На служба во него можат […]

Како до развој на верскиот туризам во Македонија

Уредник
0
0
223
Македонија е една од државите во кои мултирелигскиот и мултикултурниот карактер може да биде извозен бренд за привлекување на странски туристи. Големиот број на верски објекти и денес автентично сочувани, како и оние градени од поново време, привлекуваат голем интерес за странските туристи. Но, она што недостасува е организирана државна стратегија за промоција и афирмација […]