Почетна Вести Христијанство Богојески му одговори на Пахомије
Богојески му одговори на Пахомије

Богојески му одговори на Пахомије

7.60K
3

Лидерот на Македонски Концепт, Петар Богојески, по потекло крушевчанец, во изјава за Религија.мк, му одговори на Врањскиот епископ Пахомије за неговиот опис на Крушево, во кој се обидува дам му даде српски историски контекст.

Во продолжение целосната реакција на Богојески.

Изразувам длабоко жалење поради непознавањето на историјата на славното Крушево и крушевско од страна на господин Томислав Гачиќ (во Србија познат како владика Пахомије). Особено што ја злоупотребил гостопримливоста на моите кротки крушевчани, кога беше во посета како претставник на СПЦ, па наместо со благослов им враќа со клевети.

Господинот Гачиќ треба да знае три клучни работи:

  1. Во Крушево никогаш немало легално српско школо! Имало обиди за дејствување на српската шовинистичка пропаганда во втората половина на 19ти и почетокот на 20ти век. Сите тие обиди за создавање на српска општина и школо во Крушево завршиле безуспешно и покрај потрошени мин по 5 наполеони по семејство, кое ќе се изјасни за српско. Наместо тоа, српската школа никогаш не проработела, а поради вулгарниот однос на посрбените пропагандисти, куќата во која имало обид да се отвори српска школа била опожарена од моите храбри сограѓани;
  2. Крушево е едно од најпознатите историски места каде месното население се презивало на -СКИ уште во почетокот на 19ти век, а немало ниту еден на -ИЌ;
  3. 3. Крушево во 1912 година не беше ослободено, туку беше окупирано од српската окупатроска војска, која започнала со масовно насилство врз граѓаните. Стотици биле убиени, силовани, прогонети од семејните огништа. Крушево е ослободено од месното население, меѓу кои и моите предци, уште во 1903 година, без помош на српските четници.

Ние крушевчани сме горди на Илинденската епопеја, за која го советувам Гачиќ да се воздржи од било какви коментари. Со оглед на тешкото минато, сметам дека непотребно се отвараат овие теми.

Доколку Гачиќ му посакува добар почеток на Вранишковски, ќе се воздржи од вакви провокации. Во спротивно, ќе му направи против услуга, што верувам и дека му била намерата. За жал, секако, после дадениот збор за помирување, кој ние Македонците го почитуваме. Ние сме луѓе од збор!

Жалам што господин Гачиќ не покажува таква доблест!

/Петар Богојески, лидер на МК концепт

Коментар(3)

  1. Eh bogojeski ti si bugarin zatoa nejkis nisto srpsko. Ne plukaj po srbite Deka po loso ke ti se vrati!

  2. Bogojevski, ne treba ništo da ti smeta što e srpsko kako što ne im smeta ni na mnogu brojite Makedonci na koi vo Srbija im e pokloneta najplodnata zemja vo Banat i koi uživaat pogolemi prava od Makedoncite vo Makedonija. Pogriži se za Makedoncite vo Makedonija da bidat zaštiteni od zloto koe im pretstoi od tie politikanti kako što si ti i tie što se na vlast i tie što bea na vlast pred niv, ako drugo da ne bidat bugarizirani i do kraj arnautizirani. Od Srbite nemaš opasnost.

  3. Кога Црквата се обидува да ја фалсификува историјата, или која било реалност од овој свет, особено кога тоа нема никаква, ни номинална врска со Името Господово, се укинува Самата Себеси. Кога политичарот се обидува да ја посведочи својата Татковина изнесувајќи ги конкретните историски факти, се потврдува и себеси и својата Татковина. Тогаш тој и не изговарајќи го, ревнува за Името Господово.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *