Почетна Вести Свет Ахтиохискиот патријарх доби покана за средба на древните патрирашии
Ахтиохискиот патријарх доби покана за средба на древните патрирашии

Ахтиохискиот патријарх доби покана за средба на древните патрирашии

157
0

Антиохискиот патријарх Јован доби покана за учество на средбата, свикана од Вселенскиот патријарх Вартоломеј по иницијатива на Александриската патријаршија, каде треба да се анализира упадот на Московската патријарпија во јуриздикцијата на Александриската црква во Африка.

Идејата за ваква средба дојде на почетокот од јануари од Синодот на Александриската црква. Иако немаше конкретна одлука за форматот на оваа средба, сепак намерата беше за учество на поглаварите само од т.н. стари патријаршии.

Паралелно пак руската црковна дипломатија се обидува да ја актвизира Ерусалимската патријаршија и Патријархот теофил, за да свика паралелна средба во друг формат контролирана од Московската патријаршија.

/dveri.bg

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *