Посен подварок

Date:

Share post:

Во деновите на велигденскиот пост, честопати се разменуваат рецепти за посна храна. Религија.мк, следниот период ќе се обиде да ви презентира неколку идеи што вкусно да подготвите дома, а да не го нарушите постот, секако ако сте се одлучиле да постите.

Дали сте пробале да направите посен подварок…

Потребни состојки

Две помали или една голема кисела зелка

Ориз

300 грама свежи печурки буковка (или сушен вргањ)

Бибер

Зачини

Црвен пипер

Ситно се сецкаат една до две зелки, а потоа убаво се цеди течноста од зелките.

Во поголемо тавче зелката се пржи на зејтин. На тивок оган се додека не потемни.

Потоа во зелката се става малку ориз една шолја за кафе и продолжува да се пржи уште 15 минути. Потоа се додаваат печурките сечени на покрупни парчиња и бибер, црвен пипер и зачини по вкус.

Се заедно се пржи уште некоја минута.

Во рерна смесата се става во тавче и се пече до половина час на температура околу 200 степени.

Лесен пост

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Поврзани вести

Вартоломеј во Букурешт – пораката испратена кон Москва

Вселенскиот Патријарх Вартоломеј пристигна во Букурешт за осветување на најголемиот православен храм во светот, Националната катедрала на Букурешт. Тој...

Вселенскиот патријарх Вартоломеј: „Автокефалноста не служи за поделба, туку за единство во Црквата“

Во својата беседа, Вселенскиот патријарх Вартоломеј изрази радост и благодарност за топлиот пречек и љубовта на патријархот Даниел,...

Кралот Чарлс испиша историја: Јавно се молеше со Папата Лав

По првпат по речиси 500 години, британскиот крал кој владее јавно се помоли со папата, симболично зачекорувајќи кон...

ВИДЕО: Орце Ѓорѓиевски најави нови културни сцени во срцето на Скопје

Кандидатот за градоначалник на Град Скопје, Орце Ѓорѓиевски, најави големи инвестиции во културната инфраструктура на главниот град, со...