Почетна Вести Европа Ватикан: Свештениците не смеат да благословуваат истополови заедници
Ватикан: Свештениците не смеат да благословуваат истополови заедници

Ватикан: Свештениците не смеат да благословуваат истополови заедници

120
0

Ватикан денеска објави дека свештениците и другите службеници на Католичката црква не смеат да ги благословуваат истополовите заедници и дека таквите благослови не се легални доколку се спроведат.

Доктринарната канцеларија на Ватикан, Конгрегацијата за доктрина на верата (ЦДФ), донела одлука како одговор на прашањата во некои парохии да има такви благослови како добредојде за хомосексуалните католици, со оглед на тоа што Црквата не дозволува хомосексуални бракови.

Папата Франциско го одобри одговорот, рече ЦДФ, додавајќи дека „тој не е наменет да биде форма на неправедна дискриминација, туку потсетување на вистината на литургискиот обред“.

Се вели дека таквите благослови не се дозволени, иако се „мотивирани од искрена желба да ги прифатат хомосексуалците“ и да им помогнат да растат во согласност со верата.

Одлуката на ЦДФ наведува дека, бидејќи бракот меѓу маж и жена е света тајна, а благословите се поврзани со тајната на бракот, тие не можат да бидат проширени на истополовите парови.

„Од оваа причина, не е дозволено да се благословува врска или партнерство, дури и стабилна, што вклучува сексуални активности надвор од брак (т.е. надвор од нераскинливиот сојуз на маж и жена), како што е случајот со истополовиот сојуз “, се наведува во соопштението.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *