Почетна Вести Христијанство Вартоломеј: Украинците имаат право на автокефалност, како и сите други народи на Балканот
Вартоломеј: Украинците имаат право на автокефалност, како и сите други народи на Балканот

Вартоломеј: Украинците имаат право на автокефалност, како и сите други народи на Балканот

380
0

“Бидете сигурни дека ние ќе го решиме украинскиот црковно прашање на канонски начин и за доброто на украинскиот народ”, изјавил Патријархот Вартоломеј за време на состанокот со Митрополитот на Верија Пантелејмон и грчки поклоници во Патријаршиската резиденција во Фанер. Патријархот изјавил дека барањето на Украинците за црковна независност не е нешто ново, но тоа се појавило по формирањето на независна украинска држава, во почетокот на 90-тите години.

“Украинците имаат право да добијат својата автокефалност, како и сите балкански народи, кои до одреден момент се наоѓаа под директна јурисдикција на Вселенската патријаршија и потоа се одделија … Зошто сите други имаат право да имаат автокефалност, а 45-50 милиони Украинци да го немаат ова право. Ова не е фер “, рекол Патријархот Вартоломеј.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *