Почетна Вести Тирана, Бекташите го прославија празникот на Султан Неврус
Тирана, Бекташите го прославија празникот на Султан Неврус

Тирана, Бекташите го прославија празникот на Султан Неврус

91
0

Доаѓањето на пролетта во календарот на бектешите се означува со Денот на султан Неврус. Група ирански државјани со слатки го прославуваа празникот. Пораки и честитки дојдоа и од поглварите на верските заедници.

vatoped 2„Во име на Исламската верска заедница во Република Македонија, во име на нејзините органи и во мое лично име, со поздрав до сите муслимани во светот. Нека бидат со нас спасот, мирот, милоста и добрата на Бога.“ – изјави Сулејман Реџепи, поглавар на ИВЗ

„За Албанија и Албанците, Бог нека ни подари силно братство, цут и благодат во се’, изобилство, здравје, цврста сила, непоколеблив карактер, слава, чест и добрина. Бог нека го благослови сето ова.“ – изјави Баба Деде Едмонд Брахмај, поглавар на Заедницата на бекташите

Светското бекташко седиште со признанието Златниот коњаник на Елтибет одликуваше две важни личности кои дале придонес за повторното воздигнување на бектешката заедница.

/Алсат М

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *