Почетна Анализа Рускиот патријарх го исцрта патот на расколот – или со него или против него
Рускиот патријарх го исцрта патот на расколот – или со него или против него

Рускиот патријарх го исцрта патот на расколот – или со него или против него

456
0

 

Московската патријаршија отворено ја соопшти својата намера да создаде нов раскол во православието, повикувајќи ги сите цркви да се самоопределат каде ќе припаднат.

Московскиот патријарх Кирил ги потенцираше главните точки на новата руска позиција во својата проповед на Богојавление.

Според новиот црковен курс, сите помесни цркви мора да одредат дали ќе бидат во евхаристиска заедница со Руската црква или со Цариградската патријаршија. Изборот за поддршка на РПЦ се прикажува како избор на православието, а евхаристиското општење со Вселенската патријаршија (односно Александриската патријаршија, Грчката црква и Кипарската црква) како отпадништво од Бога во состојба на „неблагодарност“.

Неизвесен однос кон спорот со Константинопол за Украина, според РПЦ, повеќе не е можен. Сите цркви треба да „размислат со кого да бидат“. Ако не ја изберат РПЦ, односно православието, ќе станат расколниц.

Досега, Москва се обидуваше да го спречи признавањето на автокефалната православна црква во Украина, користејќи различни начини на влијание меѓу локалните цркви – тие вклучуваа не споменување на богослужбата на поглаварите, поделба на внатрешниот епископат на локалните цркви на про Руски и антируски, финансиски стимулации и други методи на уцени.

Досега сите овие мерки останаа еднострани, односно ниту една помесна црква, вклучително и Вселенската патријаршија, не презеде реципрочни мерки против РПЦ. Сите го споменуваат московскиот патријарх Кирил на богослужба, евхаристиското причестување не се прекинува.

Радикализацијата на позицијата на Русија стана јасна на крајот на минатата година со одлуката за формирање патријаршиска егзархија под јурисдикција на Александриската патријаршија во Африка.

/doxologiainfonews

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *