Почетна Вести Свет Руската црква го испрати во Африка да служи литургија истиот свештеник што го праќаше да служи со ПОА во Македонија
Руската црква го испрати во Африка да служи литургија истиот свештеник што го праќаше да служи со ПОА во Македонија

Руската црква го испрати во Африка да служи литургија истиот свештеник што го праќаше да служи со ПОА во Македонија

483
0

Коинциденција, или скриена порака, но Руската црква си има свој свшетеник кој го испраќа да сослужува со преставници на проблематични црковни структури, кои во својата суштина на функционирање имаат создавање поделби и расколи.

Георги Максимов, кој во Македонија доаѓаше на служби со ПОА, сега е испратен во Африка каде ја организирал прават литургија со свештеници од неканонскиот руски Егзархат направен со упад на Црковна Москва во јуриздикцијата на Александриската Патријаршија.

Откако беше создадена Патријаршиската егзархија на РПЦ во Африка, вчера на 30 јануари во Кенија била отслужена првата литургија од свештеници на нивниот локален јазик, објавија руските медиуми.

Во литургијата учествувал московскиот свештеник Горги Максимов, кој го доставил  извештајот на Московската патријаршија за неопходноста од создавањето на Патријаршиската егзархија во Африка, со уште 24 африкански свештеници кои се приклучија кон нејзе.

Овој настан е првиот литургиски акт по упадот на Московската патријаршија на коноското поддрачје на Александриската патријаршија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *