Почетна Политичка теологија Путин постави задача да ја спречи употребата на Интернет за поттикнување верска омраза
Путин постави задача да ја спречи употребата на Интернет за поттикнување верска омраза

Путин постави задача да ја спречи употребата на Интернет за поттикнување верска омраза

55
0

Бројот на злосторства поврзани со екстремизам се зголеми за повеќе од една четвртина минатата година, изјави рускиот претседател Владимир Путин на проширен состанок на одборот на руското Министерство за внатрешни работи во четвртокот.

„Сериозен сигнал кој бара сеопфатна анализа е растот на злосторствата поврзани со екстремизмот. Во 2021 година нивниот број се зголеми за повеќе од една четвртина“, рече тој.

Претседателот истакна дека релевантните сектори на Министерството за внатрешни работи, во соработка со колегите од другите агенции за спроведување на законот и специјалните служби, треба навремено да ги проценат ризиците од екстремистички манифестации и врз основа на тоа да развијат ефективни превентивни мерки.

„Посебно внимание треба да се посвети на неутрализирање на обидите на екстремистите и сите видови радикали да го користат Интернетот за поттикнување етничка, верска и социјална омраза. Мислам дека системот на МВР има доволно авторитет за ова“, рече тој.

Путин, исто така, истакна дека службениците за спроведување на законот треба активно да ги вклучат медиумите, структурите на граѓанското општество, младинските здруженија и претставниците на традиционалните религии во спречувањето на екстремизмот.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *