Почетна Верски туризам Меѓународен конкурс за фотографии на тема: “Света Софија, Храмовите на Мудроста Божја во историјата и во светот”
Меѓународен конкурс за фотографии на тема: “Света Софија, Храмовите на Мудроста Божја во историјата и во светот”

Меѓународен конкурс за фотографии на тема: “Света Софија, Храмовите на Мудроста Божја во историјата и во светот”

89
0

Интерпарламентарното Собрание на Православието (И.С.П.) www.eiao.org во рамките на својата активност за промоција и зачувување на христијанската православна култура и во соработка со веб-страницата OrthPhoto.net го организира третиот по ред натпревар за фотографија и ги поканува сите заинтересирани да учествуваат на истиот. Целта на натпреварот е да се потенцира значењето на „Мудроста Божја“ во современиот свет и да се промовираат храмовите кои со векови биле подигнати во нејзина чест.

Храмот на Светата Божја Мудрост во градот на градовите, Истанбул, „Големата црква“, „Големиот манастир“, е уникатен споменик со универзален карактер кој „му припаѓа на човештвото и на светското културно наследство“. Света Софија од Цариград беше примерот кој беше проследен со изградба на стотици храмови до денес, низ целиот православен свет токму  посветени на Мудроста Божја.

Наградите на конкурсот, за секоја од двете области: Гранд награда 500 евра, 1-ва награда 300 евра, 2-ра награда 200 евра, 3-та награда 100 евра.

Линк до вебсајтот на конкурсот:  http://hagiasophia.orthphoto.net/, линк до Facebook account:  https://www.facebook.com/HagiaSophiaTheChurchesOfWisdomOfGod/

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *