Почетна Репортажа Видео Како е градена Света Софија – архитектонското чудо на Византија

Како е градена Света Софија – архитектонското чудо на Византија

697
0

„Хистори ченал“ го објави нејновиот документарец за Света Софија, посветен на нејзината архитектонска градба. Научници Света Софија ја дефинираат како чудо на античкиот архитектура.

 Археолозите користејќи нова технологија го испитувале овој споменик преку  сателитски, воздушни и молекуларни размери за да ги откријат мистериите на ова светско наследство на УНЕСКО. Кои неверојатни градежни тајни се кријат во срцето на овој споменик? Како беше дизајнирана нејзината гигантска купола и раскошниот ентериер? Која е тајната на неговата неверојатна способност да преживее земјотреси? Се дел од прашањата на кои одговара документарецот.

Третиот објект од оваа црква, која опстојува 1500 години е граден од Јустинијан, визатискиот имепратор од македнската византиска династија. А токму сегашната структура била изградена за нецели 6 години.

Куполата, која се смета за олицетворение на византиската архитектура, дефинирајќи ја како чудо и на новиот миленум.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *