Почетна Репортажа Видео Ексклузивно сведоштво на Архимандритот Нектариј за Свети Гаврил Велички – Светогорец

Ексклузивно сведоштво на Архимандритот Нектариј за Свети Гаврил Велички – Светогорец

2.80K
0

Архимандритот Нектариј, игумен на светинаумовиот манастир во Охрид е само еден од неколкумината кои, во документарецот на регионалната телевизија „Канал Плус„ сведочат за делото на епископот Гаврил Светогорец, кој МПЦ оваа година ќе го прогласи за нов Светител.

Отец Нектариј, кој во 1981 година станува првиот монах на возобновената автокефална Македонската православна црква, зборува за првата средба со Гаврил Светогорец, уште како ученик во средното богословско училиште во Скопје. Таа средба имала и големо влијание во понатамошниот негов духовен развој.

Игуменот Нектариј, кој во документарецот зборува во својот познат стил на скромност, сепак открива многу досега непознати ситуации за Светиот Гаврил Велички.

Погледнете го документарниот филм, а сведочењата на Отец Нектариј се во 23-тата минута и во 53-тата минута од видеото.\

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *