Во деновите на велигденскиот пост, честопати се разменуваат рецепти за посна храна. Религија.мк, следниот период ќе се обиде да ви презентира неколку идеи што вкусно да подготвите дома, а да не го нарушите постот, секако ако сте се одлучиле да постите.
Потребни состојки
Два страка праз
200 грама свежи шампињони
Бибер во зрна
Вегета
Зачини
Сушен штавел и коприва
Начин на подготовка
За 4 лица – Се сече празот на четвртинки за (варење, пржење ) во тенџере. Се вари\пржи на вода и по желба маслиново масло (7-10) минути.
Кога ќе спласне се додаваат 200 грама свежи печурки-шампињони исечени на четвртинки и заедно се варат\пржат уште 6-8 минути.
Потоа смесата се става во мало тавче се меша со бибер во зрно, вегета, сол по вкус, по можност убаво влијае и со сушен штавел и коприви кои се додаваат…
Се пече 7-10 минути на 220 степени.
Пробајте, многу е вкусно…
/испратено од Игор

