Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

77
0

Верски календар: 31 октомври

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Алфонз Родригес.

sveti_alfons_rodriguezРоден е во Шпанија во староримскиот град Сеговија. Откако умрела неговата жена, го оставил светскиот живот и се повлекол во манастир кај монасите, језуити, кои го испратиле во големиот манастир во Палма де Мајорка, каде работел како вратар. Живеел многу побожно и аскетски. Особено се молел на Света Богородица. Имал мистични предвидувања и за животот правел чудесии. Како вратар во манастирот љубезно се однесувал кон многубројните посетители на манастирот, така што сите ја чувствувале неговата светост и барале совети од него во своите животни проблеми. Затоа верниците му се молат во своите проблеми.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *