Почетна Политичка теологија Верниците ги одобруваат писмата на Пендаровски и Заев до Вселенскиот патријарх
Верниците ги одобруваат писмата на Пендаровски и Заев до Вселенскиот патријарх

Верниците ги одобруваат писмата на Пендаровски и Заев до Вселенскиот патријарх

228
1

Верниците на Македонската Православна Црква ги одобруваат писмата што Претседателот Стево Пендаровски и Премиерот Зоран Заев ги испратија до Вселенската Патријаршија, со кои неодамна побараа интензивирање на процесот за признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА. Истовремено повеќе од половината анкетирани сметаат дека државата треба да помогне во решавањето на црковното прашање.

Последната анкета на „Религија.мк“, „ИПИС“ и „КАС“, покажува дека за православните верници во Македонија е важно државата и црквата да имаа проактиван улога во решавањето на ова прашање.

На прашањето „Како го оценувате потегот на Претседателот Стево Пендаровски и на Премиерот Зоран Заев да испратат писма до Вселенскиот патријарх со кои бараат решавање на црковното прашање во Македонија?“ , 38,9% се изјасниле „позитивно“, а дополнителни 27,6% со „донекаде позитивно“. Како „негативен потег“ го оцениле 10,7% од анкетираните, а како „донекаде негативно„ 5,3%. 17,4% испитаници немаат став за ова прашање.

Анализата на резултатите покажува дека високи 66,5% од верниците на МПЦ-ОА ги поздравуваат чекорите на Претседателот и на Премиерот како позитивни.

Сепак, кога станува збор за перцепцијата на граѓаните околу тоа, колку таквите писма можат да имаат влијание во решавањето на проблемот, поголем е процентот на оние кои „не веруваат во некое големо влијание“.

На прашањето: „Дали сметате дека овие писма имаат некое влијание и можат да помогнат во решавање на спорот, или не?“, 42,6% одговориле „не“, додека пак 35% одговориле „да“. 22,5% пак „не знаат“ какво влијание ќе имаат овие писма.

Но, кога станува збор за тоа дали државата треба да помогне, или не, верниците немаат долема.

На прашањето: „Дали сметата дека државата треба да помогне во решавањето на црковното прашање, или не треба да се меша?“, повеќе од половината испитаници, или 53,1% одговориле „треба“, додека пак 35,9% снемтаат дека „не треба“. 11% „не знаат“.

Верниците на МПЦ-ОА, кога станува збор за активноста на политичарите, на државата и на владиците во поглед на ова прашање, очекуваат нивна поголема проактивност.

Па така на прашањето: „Дали сметата дека политичарите во изминатиов период се доволно проактивни во лобирање за автокефалност на МПЦ-ОА, или не?“, високи 51,5% испитаници сметаат дека „не се доволно проактивни“, додека пак само 25,8% сметаат дека се „доволно проактивни“. 22,7% немаат конкретен став за ова прашање.

Од друга страна пак на прашањето: „Дали сметате дека владиците на МПЦ-ОА во изминатиов период се доволно проактивни во лобирањето за добивање автокефалност на МПЦ-ОА, или не?“, резултатот е малку поинаков. Мнозинство од 42,4% сметаат дека владиците „имаат проактивна улога“ во овој процес, додека пак секој трети верник смета дека „таа акивност не е доволна“ и очекуваат нивна поголема активност. 26,3% е бројката на испитаници кои „не знаат“ дали владиците се доволно проактивни во лобирањето за признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА.

Истражувањето на јавното мислење, спроведено од „ИПИС“, „Религија.мк“ и Фондацијата „Конрад Аденауер“, е направено во ноември 2020 година. Беа вклучени 1015 испитаници од православна вероисповед, со задржување на генералниот сооднос во поглед на базичните демографски карактеристики како пол, возраст, професија и образование. Маргиналната грешка е помеѓу +/-3.2% со 95% интервал на веродостојност.

Ова е прво вакво специјализирано истражување, во кое учествуваа само испитаници кои се декларирале како православни верници, и е насловено како „Перцепции за позицијата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија – доверба на верниците, релации со државата, патот до автокефалност“.

 

Коментар(1)

  1. Нема еден нормален што би одобрил растурање на Македонската Православна Црква. Доста со лажни вести.

Напиши одговор на м-р Г.Секулоски Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *