Почетна Вера Моштите од Свети Василиј Велики денеска и утре во Струмица
Моштите од Свети Василиј Велики денеска и утре во Струмица

Моштите од Свети Василиј Велики денеска и утре во Струмица

270
0

Во Црквата “Свети Кирил и Методиј” во Струмица од вечерва и во текот на утрешниот празник посветен на овој светител, верниците ќе можат да се поклонат и да ги видат дел од моштите Светиот Василиј Велики, како и дело од моштите на Теофан Начертани.

Македонската православна црква утре го чествува првиот ден од Новата Година, според јулијанскиот календар, кој покрај на Св. Василиј велики, е посветен и на обрежанието Христово.

Во Струмица, во сите храмови по Божествената Василиева Литургија ќе му биде поделено лепче со паричка, симболично како што тоа го правеил Св. Василиј.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *