Почетна Вести Христијанство Министерството за Култура ќе бара кој ги сквернавел фреските во Осоговски
Министерството за Култура ќе бара кој ги сквернавел фреските во Осоговски

Министерството за Култура ќе бара кој ги сквернавел фреските во Осоговски

302
1

Министерството за Култура ќе го испитува скандалозниот случај со преименувањето на фреските во манастирот Свети Јоаким Осоговски, бидејќи манастирот е културно историски споменик.

Министерката за култура побарала екипа од Националкиот конзерваторски центар и Управата за заштита на културното наследство на терен да го испитаат целиот случај.

-Со оглед на тоа што манастирот Св. Јоаким Осоговски е заштитено културно наследство, Министерството за култура, согласно Законот за заштита на културно наследстсво, побара од надлежниот орган – Управата за заштита на културното наследство, да изврши надзор (увид), во состојбата во манастирот. Министерството за култура исто така, побара Националниот конзерваторски центар , како територијлно надлежен за културно наследство да оствари увид во манастирот Св.Јоаким Осоговски, и да го извести Министерството закултура. За за констатациите од извештаите на надлежните органи, Министерството навреемено ќе ја извести јавноста, велат од ресорното министерство.

Коментар(1)

  1. Nemijte da barate na drugo mesto, obratete se do premierpt na drzavata. Kako sto mu smetaat natpisite na spomenicite od bugarskte fasisticki zrtvi, taka mu, po ptreporaka od bugarite, smetaat natpisite na fraskite po pravoslavnite hramovi. Samo obratee se do Zaev, oto moze i toa e eden od uslovite za vlez vo EU.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *