Почетна Вести Христијанство Манастир во битолско сериозно оштетен од земјотерсот
zemjotres bitola
zemjotres bitola 1
zemjotres bitola 2
zemjotres bitola 3
zemjotres bitola 4
zemjotres bitola 5
zemjotres bitola 6
zemjotres bitola 7
zemjotres bitola 8

Манастир во битолско сериозно оштетен од земјотерсот

254
1

Земјотресот што пред три дена се случи во близина на Лерин Грција, и беше почувствуван во Битола предизвикал сериозни штети и на манастир во Преспанско-пелагониската епархија.

Мештаните кои споделија фотографии покажуваат сериозни штети на манастирот Св. Георгиј с.Велушина – Битолско.

Напикани ѕидови, оштетени врески се само дел од штетите.

Коментар(1)

  1. Штетата врз манастирот Св. Георгиј во Велушина е направена уште пред многу години. Пристигнаа таму монаси за да се обнови вистинскиот монашки живот и да заживее манастирот. Мештаните не сакаа да се откажат од ората, пивата, скарите и веселбите. Предводени од видните мештани и видните велушинци од Битола (имињата познати на битолчани). Монасите си заминаа. Е, сега … колку има мештани македонци таму во селото? Колку има млади македонци во селото? Кој се грижи сега за манастирот? Земјотресот, точно беше силен и се ова не го пишувам за осуда према никого. Но, се е од Бога, ама горе напишаното е така … и сега мештаните нека стегнат сила и нека се обнови манастирот … панаѓурот се ближи за 4-5 месеци …

Напиши одговор на Георги Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *