Почетна Интервју Каква година ја очекува МПЦ-ОА, во Тема на денот гостин Александар Спасеновски

Каква година ја очекува МПЦ-ОА, во Тема на денот гостин Александар Спасеновски

371
3

Каква година ја очекува МПЦ-ОА во 2022, дали проблемите во православието можат да се одразат негативно врз процесот на автокефалност за МПЦ-ОА, што го води Вселенската патријаршија, беа само дел од прашањата во интервјуто на професорот Александар Спасеновски, добар познавач на црковната дипломатија за Тв Сител.

 

Коментар(3)

  1. Црквата која Фанар евентуално би ја признал ќе биде црква на сите православни христијани во земјава под индиректно поглаварство на Патријархот во Турција, а не само на еден етникум во државата. Со тоа во старт, сонот на мпц и на професорот Спасеновски за признавање на некава национална црква на македонскиот народ во остварување на нивниот вековен стремеж (?),паѓа во вода. Со други зборови, нив ги чека темелно и целосно трансформирање до непрепознавање. Имајќи ја во предвид сегашната состојба на мпц, посебно нејзината паства, ова директно ќе предизвика создавање на расколи внатре во неа, како дома така и во дијаспората освен ако не се примени сериозна кампања за одржување на старите илузии на верниците на мпц во радикално новите услови со кои ќе треба да се справат нејзините владици.

  2. Поздрав коментар здравје. Кој има уши, ќе чуе кој има очи, ќе види.

Напиши одговор на Мирослав Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *