Почетна Вести Франција затвори џамија во близина на Париз
Франција затвори џамија во близина на Париз

Франција затвори џамија во близина на Париз

87
0

Францускиот врховен суд ја поддржа одлуката за затворање на џамијата во близина на Париз.

Во првата таква пресуда за затворање, судот пресудил дека џамијата во месноста „Лагну сур Марне“ во близина на Париз претставува потенцијално сериозна закана за јавниот ред и сигурност, пренесува АП.

Министерството за внатрешни работи на Франција, навело дека проповедниците на салафиската идеологија ја користат џамијата за да регрутираат борци за ИСИЛ, повикуваат на џихад и поттикнуваат напари во Франција и надвор од сржавата.

Џамијата е затворена врз основа на Законот за вонредна состојба, прогласен по нападите во Париз, кога во ноември 2015 година беа убиени 130 луѓе.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *