Почетна Репортажа ФОТО ФЕЉТОН: Кои се најубавите храмови во светот
Катедралата Нотер Дам во Париз, Франција – Римокатоличка црква (Позната како „Богородичната црква“. Таа е Готска катедрала. Била градена во периодот од 1160 година до 1345 година)
Ла Ененанзе Црква во Мексико Сити, Мексико – Римокатоличка црква (Позната е како црква на Пресвета Богородица. Изградена е 1778 година.)
Новата Синагога во Берлин, Грманија – Еврејска заедница (изградена 1866 година. Една од ретките Синагоги која ја преживеа „Кристалната ноќ“)
Свети Климент, Чикаго, САД – Римокатоличка црква (Изградена 1918 година)
Црквата Света Троица во Гергети, Грузија – Грузиска Православна Црква (Се наоѓа на надморска височина од 2170 метри на планината Казбеги. ИЗградена е во XIV век)
Црквата Света Троица во Гергети, Грузија – Грузиска Православна Црква (Се наоѓа на надморска височина од 2170 метри на планината Казбеги. ИЗградена е во XIV век)
Црквата на Свети Августин, Филипини – Римокатоличка црква (Завршена 1710 година)
Сината Џамија, Ереван, Ерменија – Мислимански храм (Изградена 1766 година)
Базиликата Св. Петар во Ватикан, Рим – Римокатоличка црква (Главниот катедрален храм на Католичката црква. Се смета за најголема од сите христијански цркви. Градбата почнала во IV Век, во времетео на Царот Константин Велики.Сегашниот изглед е од 1626 година.)
Базиликата Св. Петар во Ватикан, Рим – Римокатоличка црква (Главниот катедрален храм на Католичката црква. Се смета за најголема од сите христијански цркви. Градбата почнала во IV Век, во времетео на Царот Константин Велики.Сегашниот изглед е од 1626 година.)
Кентерберијска Катедрала,  кент – Англија, Англиканска црква (Една од најстарите и најпознатите христијански цркви во Англија. Изградена е 579 ,  целосно обновена од 1070 до 1077.)
Базиликата  Свети Марко, Венеција Италија- Римокатоличка црква ( Првата црква е изградена во 828,а  изгорела во пожар во 932. Денешниот изглед на црквата е од 1063 година)
Црквата Свети Василиј – Москва, Руска Православна Црква ( Изградба 1551-1556 година)
Катедралата Глостер, црква посветена на Св. Петар и Св. Тројца – Велика Британија – Англиканска црква (Градена е речиси 400 години од 1089 до 1499 година)
Карпеста Капела, Света Екатеринина капела, Колорадо, САД – Римокатоличка Црква ( Ја посетил Папата Јован Павле Втори)
Шипченскиот Манастир, Во Шипка, Бугарија  Бугарска Православна Црква ( Црквата е посветена на „Рождествто Христово“ ИЗграден е 1902 година, граден во руски стил)
Националната катедрала во Вашинготон – Протестантска (Градена е од 1907 до 1990 година. Во оваа црква се случиле најзначајните настани поврзани со американските претседатели.)
Црквата Санто Доминго, мексико – Римокатоличка Црква ( Изградена 1659 година. Внатрешноста на црквата за тоа време била оценувана како „осмосветско чудо)
Црквата Свети Јован, Чикаго САД- Римокатоличка црква (Изградена 1898 година)
Црквата Свети Јован, Чикаго САД- Римокатоличка црква (Изградена 1898 година)
Црквата Свети Петар и Павле, Санк Петербург – Руска Православна Црква (Изградена е во 1712, а довршена 1733 година)
Катедралата на Пресвета Богородица – Канела, Бразил – Римокатоличка црква (Изградена е 1987)
Храмот Сан Диего во Калифорнија, Црквата на Исус Христос- Судниот ден – (Изграден е во 1993, а градбата почнала 1984 година)
Кристална Џамија – Малезија – Муслимански храм (Граден е меѓу 2006 и 2008)
Миланската Катедрала, Милано – Италија – Римокатоличка Црква (Има најспецифична историја, зградена е во 1965 година, иако е почната 1386 година.)
Капела на Академијата на американсото воено воздухопловство, Колорадо – милтирелигиозен (Изградена е во 1962 година. Во осонва е протестантска, но служи за молитва и за католици, Евреи, Будисти. Како зборно место за питомците на Академијата)
Светата Капела – Париз, Фрација – Римокатоличка Црква ( Изградена е во 1232 во времето на Луј XVI)
Храмот Науво во Илиноис – Црквата на Исус Христос, судниот дент ( Изградена е 2002 година)
Нотер дам  Базиликата во Монтреал, Канада ( Изградена е во 1829 година)
Црквата Свети Матијаш – Будимпешта, Унгарија – Римокатоличка црква ( Изградена е во 1015 година. )
Торнкраун Капелата, Во Ерурека Спринг, Аризона. Нерелигиозна (Изградена е во 1980 година.
Црквата Марија Магдалена во Ерусалим, Руска Православна Црква (Станува збор за руска црква во Израеил, која се наоѓа на Гетсиманската планина. Изградена е во 1886 година)
Елдриџ стрит Синагоата во Њујорк, - Еврејски ( Една од првите синагоги изградени во САД во 1887 година)
Црква Саграда Фамилија, Барселона – Шпанија – Римокатоличка црква ( Во превод името на црквата значи „Црква на светото семејство“. Изградена е во 1886, но нејзината дограба и реконструкција трае и денес. Се претпоставува дека целосно ќе заврши во 2026 гоидина)
Црквата Преображение, на островот Кижи во Езерото Онега – Руска Православна Црква. ( Црква изградена од дрво, датира од XVII I XIX век)
Црквата Преображение, на островот Кижи во Езерото Онега – Руска Православна Црква. ( Црква изградена од дрво, датира од XVII I XIX век)
Лас Лајас светилиштето во Нарино, Колумбија -Римокатоличка црква. ( Изградена е во готски стил меѓу 1916 и 1949.)
Храмот на вознесението Христово - Санк Петербург – Руска Православна Црква.  (Изградбата на црквата почнала во времето на Алекснадар III во  1883 година, а била довршена во времето на Николај II vо 1907 година.)
Храмот на вознесението Христово - Санк Петербург – Руска Православна Црква.  (Изградбата на црквата почнала во времето на Алекснадар III во  1883 година, а била довршена во времето на Николај II vо 1907 година.)
Slika naslovna

ФОТО ФЕЉТОН: Кои се најубавите храмови во светот

708
0

Сите верски заедници, религии имаат свои специфични храмови кои служат за молитва на верниците. Сите тие градби се различни и градени согласно правилата и учењата на црквите. Но сепак, нивните архитектонски градби оставаат вепечаток.

Градбите траеле со векови низ историјата. Благодарение на реставрацијата и чувањето, убавината и обожувањето направило тие објекти да коегзистираат и денес. Катедрали, џамии и храмови од сите краеви на светот ги поздравуваат верниците со векови.

Ова е еден „Фото Фељтон“ на најубавите цркви во светот, направен од „Националниот центар за млади новинари“ во Америка.

Религија.мк во два дела ќе Ви го пренесе изборот на најубавите храмови во светот, со наше дополнување на краток опис и историјат на секој од храмовите.

Во првиот дел од ФОТО ФЕЉТОНОТ, преземен избор на „Националниот центар за млади новинари“ има само една црква од Балканскиот Полуостров.

Да ја разгледаме првата галерија и да ја пронајдеме.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *