Почетна Коментар

Коментар

Фатени од гревот

Уредник
3
0
540
Верата или верувањето многу зависи и се разликува од тоа на кој степен од духовниот развој се наоѓа човек. Она во што уште верува и кон што се стреми оној што се наоѓа на степенот на чистење на срцето од страстите (на пример: умно-срдечната молитва), веќе е знаење и опит за оној кој е просветлен, […]

А, за „автоимуната“ болест на Црквата, кога ќе најдеме „вакцина“?

Уредник
0
0
357
Од денот кога пандемијата тропна на нашата врата, вербалните напади врз клирици од сите степени, од страна на „зилоти” и воопшто „традиционални“ христијани зачестија, а за жал и се зголемија. На почетокот беа тие кои го укоруваа клирот и особено архиереите за тоа што „отстапија“ пред барањата на Државата и ги затворија храмовите, бидејќи… „во […]

Aко светлината, што е во тебе, е темнина, тогаш каква ли ќе е темнината?

Уредник
0
0
322
„Светило за телото е окото. И така, ако твоето око биде чисто и целото твое тело ќе биде светло; ако, пак, твоето око биде лошо, целото тело ќе ти биде темно. И така, ако светлината, што е во тебе, е темнина, тогаш каква ли ќе е темнината?“ (Матеј 6, 22–23). Знаете од Светите отци дека умот […]

Единство во Бога – III дел

Уредник
1
0
182
Света Троица е истовремено извор на сета заедница но и на сета разграниченост, додека азиските религии ставаат акцент на единството, а  модерните западни, на разграничувањето. Токму поради Света Троица, напиша свети Дионисиј Аеропагит, „сите нешта се и обединети и разграничени, и идентични и спротивни, и слични и неслични, така што спротивностите можат да бидат во […]

Единство во Бога – II дел

Уредник
0
0
175
Дојдете да го прославиме Божеството во Три Ипостаси, Отецот во Синот со Светиот Дух“, пееме на службата на Педесетница, „бидејќи Отецот пред сите времиња Го роди Словото кое владее вечно со Него, и Светиот Дух е во Отецот, прославен од Синот – едно дејствување, една суштина, едно Божество. Ова Божество го почитуваме кога велиме: Свети […]

Ловци на луѓе

Уредник
0
0
409
Зошто во денешното евангелие Христос вели дека Своите ученици ќе ги направи „ловци на луѓе“, а не, на пример, нивни учители, водачи или нешто слично? Ајде да видиме – зошто. Да почнеме од самите себе, како што е редот, и да се запрашаме: дали сме носители на дарот на умно-срдечната молитва, односно дали нашиот ум може молитвено […]

Единство во Бога – I дел

Уредник
0
0
177
Бог е заедница и извор на целата заедница. Ова е тајната која светото Предание во III век на Запад и во IV на Исток, го нарече Света Троица или „Троединиот Бог“. Во Евангелието Христос постојано го потврдува своето единство со Првото Начело, Изворот на Божеството, Кого Го нарекува свој „Отец“. „Никој не Го познава Синот, […]

Христо Јанарас за изјавите на Иринеј Бачки

Уредник
0
-1
653
Во деновите на Пасха (4 мај 2021 година), Агенцијата за црковни вести „Ромфеа“ објави интервју со српскиот митрополит Бачки Иринеј (Буловиќ), насловено како „Неопходни се преговори за надминување на украинското прашање“. Насловот на интервјуто и јазикот на текстот (терминологија-менталитет) ми дозволија да ја лоцирам (или да мислам дека ја лоцирам) уште по еден пат противопоставената […]

Св. Кирил Солунски

Уредник
0
0
269
Ако поради пандемијата, лани, помен на гробот твој, свети Кириле, не направивме, ако поради новото нормално во мал број сме дошле денес, знаеш ти, мудар философе и просветителу наш, преку мудроста од Божјата премудрост тебе дарувана, дека почитта кон тебе ама ни малку не ни се намалила, ниту љубовта ни оладила. А и како би, […]

Цветници

Уредник
0
0
151
Конечно дојде времето да се исполнат Христовите зборови за Неговото страдање и Тој доаѓа во Ерусалим. И, конечно сфаќаме дека Неговото Царство не е од овој свет: „Моето царство не е од овој свет; ако беше царството Мое од овој свет, тогаш Моите слуги би Ме бранеле…“ (Јован 18, 36). Занемува човековиот разум пред овие зборови, […]