Почетна Коментар

Коментар

Мое е да ги сакам и едните и другите

Уредник
0
0
598
Еве веќе изминува половина од третата недела од постот. Мирен сончев ден. Дел од богослужбите отслужени. Посна трпеза, муабет со какао и распределување на обврските попладневни. Не се живее само од молитва. Треба и мотика. Ќе се копа малата бавча за да се искористи сезоната за садење на зеленчук. За сѐ се има време бидејќи […]

Недела на Страшниот суд

Уредник
0
0
444
Прашањата на кои ќе треба да одговориме на Страшниот суд воопшто не се однесуваат на верата и Црквата на кои им припаѓаме, ниту на државата, нацијата и партијата на кои им припаѓаме, ниту пак, на нашите лични гревови, туку на конкретните лични дела на милосрдие кон оние кои страдаат, а со кои Господ се поистоветува: […]

Ѓуровски:Од изборот на нов српски патријарх зависи начинот и времето на затворање на отворени прашања на Балканот

Уредник
0
-1
367
Од денешниот избор на највисок црковен достоинственик на СПЦ зависи начинот и времето на затворање на некои од отворените прашања меѓу народите на Балканот.Дали ќе превагне прагмата во гласањето?!Важно е поведението на идниот Патријарх кон македонскиот црковно прашање.Но, овој жежок костен на крајот сигурно ќе го вади Вселенскиот патријарх независно кој и да седне на […]

Закхеј

Уредник
0
0
169
Колкумина се навистина подготвени да се откажат од своето славољубие, од својата лажна слава; и колкумина се подготвени да изгледаат бедно или да служат за потсмев заради Господ Христос, и заради можната средба со Него? Началникот на митарите, Закхеј, токму тоа го направил и токму на тоа се надевал трчајќи напред и качувајќи се на смоквата. […]

Дејствување сега и овде

Уредник
0
0
227
Сѐ нешто чекаме да се случи, па да преземеме некакви конкретни чекори кон подобрување на нашиот духовен живот. На пример, подобри услови за молитва. Или, чекаме работите во нашиот живот да станат поедноставни и полесни, па да преземеме нешто, во правец на негово подобрување. Или, чекаме да ни помине мрзата, па да почнеме да работиме на […]

Докторе држете се до медицината, не се занимавајте со теологија

Уредник
0
0
1.23K
Отец Бобан Митевски од скопската епархија регаираше на интервјуто на докторот Вело Марковски дадено за една национална телевизија. Еве ја реакцијата во целост. Докторе, ако вака и медицина објаснувате, тогаш е јасно за вашата експертиза и за ставовите што ги изнесувавте периодов во јавноста. Дај држете се до компетенцијата, ама мислам дека е јасна тенденцијата, […]

Вакцината наспроти квазирелигијата

Уредник
0
0
240
Една година од појавата на првиот случај на ковид-19, во Македонија многу работи се променети, но една ситуација останува константна. Комбинацијата на недоверба, теориите на заговор и интернет-просторот се непоправлив општествен феномен. Тоа во суштина е состојба што прераснува во религиски култ на некаков општествен отпор. А последната најизразена форма е темата за вакцинацијата против […]

Потсетник за Богојавление

Уредник
0
0
220
На две вистини да се потсетиме. Прва, на Богојавление за првпат доаѓа до израз Тајната на новозаветното, царско и есхатолошко свештенство – во ликот и делото на свети Јован Крстител. Свети Јован Крстител не е носител на официјалното и институционално свештенство, но сепак Го крштева Господ. Токму преку Крштевањето на Христос, тој ја објави тајната […]

Копнеж – духовно да се прогледа

Уредник
0
0
191
Во денешното евангелие (Лука 18, 35–43), слепиот повикува кон Господ Христос: „Исусе, Сине Давидов, помилуј ме“. Оваа состојба го покажува првиот степен од духовниот раст – чистењето на срцето од страстите. За овој степен од духовниот развој се карактеристични усно-умствената молитва и очистувањето на енергијата на умот; но, исто така, и непристапноста на срцето за умот и непросветленоста, […]

Христијанството не е религија

Уредник
0
0
799
Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ г. Партениј, изговорено во бигорската трпезарија, во втората недела пред Рождеството Христово, на 16/29 декември 2019 лето Господово Кога би ве запрашале, возљубени мои, што е Христијанството, што би им одговориле? Би им одговориле дека е религија? Но, во подлабока смисла, тоа не би можело да се нарече религија. Религијата […]