Почетна Анализа

Анализа

Се отвора врата Вселенската патријаршија сама да одлучи за статусот на МПЦ!

Уредник
5
0
494
Новиот српски патријарх Порфириј го потврди предвидувањето на македонските црковни аналитичари дека ќе продолжи со истите политики кон МПЦ-ОА и дека со неговото устоличување нема да се направи големо поместување во досегашните позиции. Тој во неговото прво интервју по устоличувањето дадено за РТС, се осврна и кон повеќедеценискиот спор со македонската црква, за кој рече: […]

Стегањето на клештата Русија-Турција го загрозува опстанокот на Вселенската Патријаршија

Уредник
4
-7
1.33K
Aykan Erdemir и John Lechner Вашингтон 26 февруари 2021 Време е Западот да ѝ понуди цврста поддршка на Патријаршијата со седиште во Истанбул – во моментот притеснета од Анкара и Москва, којашто од обете е сметана за закана во  нивните нелиберални проекти. Вселенскиот Патријарх и Архиепископ на Константинопол, Вартоломеј I, е духовниот водач на околу […]

Кој е новиот српски патријарх Порфириј, еден од најмладите поглавари на православни цркви?

Уредник
0
-1
656
Новиот српски Патријарх Порфириј е еден од тројцата најмлади поглавари на помесните православни цркви. Роден е на 22 јули 1961 година под световно име Првослав Периќ во Бечеј, блиску до Нови Сад. Освен Порфириј, помлади од него поглавари на православни цркви се Ростисла, архиепископот на Чешка и Словачка, кој е роден 1978 година и Митрополитот […]

Двајца владици на СПЦ претенденти за Патријарх крстени во МПЦ

Уредник
0
0
1.14K
Српската православна црква на 18 февруари ќе избере тројца потенцијални кандидати за Патријарх, од кои на тронот на СПЦ ќе седне оној кој ќе биде извлечен со апостолска ждрепка. Тоа е начинот на кој СПЦ веќе 80 години го избира својот Патријарх, како чин кој треба да оневозможи влијание на световната власт врз изборот на […]

Слово за црквата и државата

Уредник
0
0
246
Автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), како едно од малкуте отворени колосални прашања во македонското општество, оправдано го предизвикува вниманието на огромниот дел од јавноста. Степенот на темелност, пак, со којa пристапуваат граѓаните во анализата на споделените ставови кои доаѓаат од разни страни е резултат пред сé на огромната сензитивност која, пак, […]

Исчекорот кон автокефалност ќе ги засили оптимизмот на нацијата и државата

Уредник
2
0
313
Предизвици и очекувања за МПЦ-ОА во 2021 година Ќе биде ли 2021-та година на надежи за Македонската православна црква – Охридска архиепископија или, пак, ќе биде уште една година на предизвици и исчекувања за конечно признавање на нејзината автокефалност? Оваа дилема, која стои исправена со децении, сега добива нови димензии, особено што изминативе две години […]

Верската припадност и ставот кон крводарувањето

Уредник
0
0
293
Крводарителството и религијата низ историјата Можноста за употреба на крв и крвни деривати во лекување на болните претставува една од најголемите придобивки во современата медицина. Во овој процес основно е да се земе крв од здрав човек без да му се наштети и истата крв да биде дадена на болен човек. Така се поставува прашање […]

Големите надежи за автокефалност поминаа во сенка на коронавирусот

Уредник
5
0
252
Што донесе, а што однесе изминатата 2020 година на црковен план? Ќе бидат ли Божиќ, Василица и Богојавление Водици последни големи празници што оваа година ќе се слават во услови на пандемија? Дали чествувањето на празниците оваа година ќе го врати духот на традицијата? Ова се дел од надежите на верниците за овие божиќни празници, […]

За бадниковите обичаи и религијата. Од каде потекнуваат?

Уредник
0
0
244
Од каде потекнуваат овие народни обичаи, за кои црквата честопати вели дека немаат верски карактер и дека се дел од паганската традиција на празнувања меѓу народот. Како тие верувања и празнувања останале вкоренети до денес… Богата бадникова трпеза, бадниково гранче, лепче со паричка. Сето тоа придружено со бадникови огнови и коледарски песни. Ова се народните […]

Едни поинакви Божиќ, Василица и Водици

Уредник
0
0
364
Ќе се одржат ли годинава традиционалните црковни манифестации за одбележување на трите големи христијански празници Божиќ, Василица и Водици, за кои е карактеристична масовна прослава на луѓето? Дали Македонска православна црква-Охридска архиепископија ќе може да ги откаже овие собири, кои во својата основа повеќе имаат традиција отколку верски елементи? Токму последната одлука на Владата за […]