Почетна Вести Свет Забранија Библија да се купува на интернет
Забранија Библија да се купува на интернет

Забранија Библија да се купува на интернет

149
0

Библијата ја снема од платформите за онлајн продажба во Кина, поради зголемената владина контрола врз религијата.

Кина отсекогаш ја контролирала продажбата на Библијата, дозволувајќи да биде дистрибуирана и печатена само во црквите под контрола на државата, но во последниве години истата можеше да се набави и на онлајн платформите во земјата.

Но, преку онлајн пребарување, корисниците од Кина не можат да пронајдат ниту една фирма која продава библии. Сепак и понатаму се достапни трудови за христијанството и Куранот. Два од најголемите доставувачи во Кина за Си-ен-ен кажале дека нивните купувачи и натаму ќе може да си набават примерок, но само преку директна порака на нивните интернет страници, а не преку јавна онлајн понуда.

Според новите одлуки на кинеската влада, религиите мора да се прилагодат на социјалистичкото општество.

Сара Кук, аналитичар на „Фридом хаус“ за Источна Азија, вели дека забраната е важен пример за тоа како цензурата се меша со ограничувањата на верските слободи.

/ФАКТОР

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *