Почетна Вести Вселенскиот патријарх се закани со екскомуникација за критичарите на Соборот во Крт
Вселенскиот патријарх се закани со екскомуникација за критичарите на Соборот во Крт

Вселенскиот патријарх се закани со екскомуникација за критичарите на Соборот во Крт

297
0

Вселенскиот патријарх Вартоломеј се заканил дека ќе го прекине евхаристичкото општење со епископите кои го критикуваат соборот во Крит. Ова станува сосема јасно од писмо, што на 18 ноември, Вартоломеј го испратил на Грчкиот архиепископ Јероним, а кое  не беше забележано од тамошните медиуми.

pismo-vartoЗагриженоста на Вселенскиот патријарх е произлегува од активностите на грчките духовници и мирјани, кои според него го поттикнуваат православниот народ кон “оспорување на одлуките од успешниот Свет и Велики собор”.

Меѓу грчките архиереи од кои Вартоломеј е револтиран се Пирејскиот Митрополит Серафим и Калаврискиот Амвросиј. Патријархот го повикува Атинскиот архиепископ да ги преземе недлежните мерки врз нив, предупредувајќи на санкции за како што го нарекува “антицрковно и антиканонично дејствување“ на  духовници.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *