Почетна Анализа Возвишено е местото и улогата на Марија во Новиот Завет, но и во Куранот
Возвишено е местото и улогата на Марија во Новиот Завет, но и во Куранот

Возвишено е местото и улогата на Марија во Новиот Завет, но и во Куранот

169
0

Едно од прашањата кое се поставува за време на Божиќ е секако и прашањето: Колку години имала Марија, мајката на Исус Христос кога го родила Израелскиот Месија?

За животот, ликот и делото на Марија, мајката на Исус Христос, или позната како Дева Марија во христијанството, а и во исламот има доста што библиско-курански така и не-библиски, еврејски и разни историски извори кои говорат за нејзиниот живот.

Возвишено е местото и улогата на Марија во Новиот Завет, но и во Куранот. Исламските научници ја сметаат за најчедна и најодбрана жена на целото човештво. Тоа може да се забележи и по сурата Мерјем од Куранот,

Постојат одредени контроверзии заради кои се разговарало на Вселенсите собори(Третиот вселенски собор) каде, секако, внатре-христијанските судири со Аријанството и Несторијанството заземаа посебно место во христијанската историја.

Но, одговорот на прашањето кое се постави на почеток за многумина ќе биде помалку чуден.

Во не-библиските извори се вели дека Марија имала меѓу 11 и 15 години кога го родила Исус. А таа веќе била мажена за Јозеф. Јозеф билм многу постар човек. Според “Оксфордскиот Библиски Речник” коментар: Марија беше 12 години кога таа стана трудна. Сега некој ќе си го постави прашањето: Дали навистина Марија била психички и емоционално зрела за забременување на многу рана возраст како што велат овие преданија?

Во однос на бракот на Марија со Јосиф, Католичката Енциклопедија, вели: http://www.newadvent.org/cathen/08504a.htm?fbclid=IwAR1lSFHwOOdRkGFjwMXJ1LiUZtyWF64huKZQn8ZQLM6Slp4uTSy-cgOFOBY

“Кога на четириесет години, Јосиф се оженил со жена наречена Melcha или Escha од страна на некои, Салома од страна на другите, тие живееле (49)Четириесет и девет години заедно и има шест деца, две ќерки и четири сина, најмладиот од нив беше Џејмс (не помалку, “брат Господов”). Една година по смртта на неговата сопруга, како што свештениците објави преку Јудеја дека сакаат да се најдат во племето на Јуда почитуван човек да се земе со Марија, тогаш 12-14 години, Јосиф, кој беше во времето (90) деведесет години, отиде горе во Ерусалим меѓу кандидатите; чудо манифестира изборот Бог беше направил на Јосиф, а две години подоцна и на Благовештение се одржа “.

Христијанските списи па дури, вклучувајќи и апокрифни дела. Католичката Енциклопедија продолжува да заклучува “… задржување на верувањето дека Свети Јосиф беше старец во времето на бракот со Мајката Божја.” Ова е страв и на одредени православни цркви и нивните преданија.

Ве молим, имајте предвид дека муслиманите имаат љубов и почитување према Исус Христос, неговата мајка и пораката или мисијата со која Исус дошол. Со други зборови, муслиманите никогаш не би направиле забава и подбивање на христијанството преку вакви детски теми како оваа, како што многу христијани прават забава и се подбиваат со исламот преку бракот на Божјиот Пратеник Мухамед и неговата сопруга Аиша (мир над него).

Пишува: Горан Димитриески

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *