Почетна Репортажа Во Манастирот Бигорски, наоѓаат спас од „канџите“ на дрогата
Во Манастирот Бигорски, наоѓаат спас од „канџите“ на дрогата

Во Манастирот Бигорски, наоѓаат спас од „канџите“ на дрогата

1.26K
0

Манастирот Св Јован Бигорски нуди уникатна програма за лекување и враќање во нормален живот на зависниците од дрога. Монасите им дозволуваат на оние што бараат помош да живеат во манастирот, да го најдат вистинскиот пат и да го избегнат искушението да се вратат во канџите на дрогата.

„Ги  учиме да живеат како што живееме и ние“, вели братот Силуан Мадиоровски, еден од монасите во манастирот. Неговата црна наметка драстично се разликува од маичките на 38-годишниот Милан Лабус и на Мики Андовски (31) долгогодишни нарко-зависници, а сега штитеници кои во манастирот добија можност за еден поинаков живот, пишуваат Fieke Snijder & Samantha Dixon во репортажата за програмата на одвикнување во Манастирот.

По пристигнувањето тие се подложуваат на лекови за детоксификација што ги добиваат од монасите кои им помагаат да се одвикнат и полесно да спиење. Лековите траат доволно долго за да ги надминат симптомите, но од тој момент тие мора да имаат волја да продолжат.

“Бог е лекар на сите лекари”, вели брат Силуан.

Мажите спијат заедно во заеднички заеднички сали и секое утро се будат во пет часот. Работат во просек 48 часа неделно со цел рацете да им бидат зафатени, но од нив се бара да прекинат со пушењето, бидејќи цигарите се забранети и присуствуваат на три црковни служби дневно.

Иако не е спроведено истражување за степенот на употреба на дрога, Европскиот центар за следење на дрога и зависност од дрога проценува дека во Македонија има околу 8.000 лица зависни од опијати. .

Тоа не е изненадување: Македонија се наоѓа директно на источно-европската рута за трговија со дрога. Земјата е опкружена со држави познати по производство на дрога или транзит на дрога: авганистанскиот хероин поминува низ Грција за да стигне до остатокот од Европа, Албанија е позната по производството на канабис, Бугарија произведува метамфетамин, Србија се смета за центар на производство и транзит на дрога во Балканот, а јужноамериканскиот кокаин поминува низ државата на пат кон Запад.

Зависниците пристигнуваат во Бигорски од цела Македонија и остануваат различен временски периоди.

„Некои остануваат меѓу една и три недели и си заминуваат, но целосната програма е една година“, вели братот Силуан. „Сакаме тие да променат нешто во нивниот живот“.

Манастирот во исто време може да прими само 30 лица кои бараат помош. Понекогаш мораат да чекаат помеѓу една и две недели за место.

„Тоа е еден вид на тест за да се види колку тие навистина го сакаат тоа“, открива монахот Силуан. „Доколку продолжат да се јавуваат, тоа значи дека се решени за промени“.

Брат Силуан проценува дека од стотина мажи што пристигнуваат секоја година, околу 30 ја завршуваат целосната програма.

Од нив, 80 отсто денес с’е уште се „чисти“, вели тој и проценува дека од оние кои не остануваат до крај на програмата, „само еден отсто денес се чисти“.

„Најголемо задоволство е кога ќе ги видиме по една, три или пет години – вели брат Силуан – со семејства и со деца и с’е уште  на вистинскиот пат“.

Програмата е бесплатна, во замена за нивниот ангажман во манастирот и посветеност кон подобрување на нивниот живот.

„Тие не бараат ништо од нас”, објаснува Лабус, „освен да бидеш подобар човек“.

Тој вели дека „надвор е тешко, но, ако останете во контакт со манастирот ќе бидете во ред, с’е ќе биде полесно. Ако излезете и го заборавите манастирот и сè што сте го научиле, нема да преживеете, вели Милан Лабус.

/превод: expres.mk

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *