Почетна Вести ВИДЕО: Чудо! Наместо луксузен дворец, со црковни пари изградил училиште на седум ката

ВИДЕО: Чудо! Наместо луксузен дворец, со црковни пари изградил училиште на седум ката

622
2

Често на интернет може да се види сторија за распиничко трошење и луксузирање на свештеници и архиереи, од скапи дворец и палати до вози скап и луксузни автомобил. Но, последната вест која доаѓа од Руската православна црква е нешто сосема спротивно.

pop-5Станува збор за Архимандрит Димитриј во Екатеринбург, Русија. Тој изгради училиште на 7 ката, недалеку од психијатриската болница во која тој во младоста работел како доктор, пред да се замонаши.

pop-6Оваа приказна што го обиколи православниот свет доби пофални зборови за тоа со какви дела се брани верата и чесноста на свештените лица.

Училиштето има 7000 метри квадратни, наменето е за истовремено да учат 11 одделенија со по 25 ученици и 5 групи деца од претшколска возраст.

Во училиштето има и спортска сала и базен, а образованието нема да биде црковно туку обично.

Коментар(2)

  1. Ова не е политика, ова е реалност, и не е единствен случај во РПЦ од ваков вид.

  2. Fakt e deka vo R. Makedonija zakonski ne e dozvoleno Crkvata da gradi uchilishta od nikakov vid.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *