Почетна Вера Велигденска литургија во Апостолскиот егзархат во Радово
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Велигденска литургија во Апостолскиот егзархат во Радово

214
1

Архиепископот Церил Ваиљ секретар на Конгрегацијата за Источни Цркви во Рим и Скопскиот Бискуп и Апостолски егзарх во Македонија, на првиот ден Велигден, служеа Литургија во парохиската црква „Свети Пророк Илија“ во Радово.

Архиепископот Цирил е во кратка посета на Македонија, а со не го е и подсекретарот на истата Конгрегација проф. д-р Лоренцо Лорусо.

Поздравите во свое име и од Апостолскиот престол архиепископот Цирил ги пренесе на крајот на Литуријата која тој ја предводел на македонски јазик.

-Денес е јубилејот 15 години Апостолски егзархат во Македонија (01 мај 2001) и 17-та годишнина од епископската хиротонија на Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија (01 мај 1999), голем ден за оваа парохија каде тој претходно беше парох и за Црквата во Македонија, кога по пауза од 104 години еден Македонец беше вброен во Апостолските наследници, потенцирал домашниот парох Зоран И. Стојанов.

ГАЛЕРИЈА: 

 

Коментар(1)

  1. Што значи католичка мисија, мисија која го растура македонското битие. А и вие новинари потпомагате во тоа, ја потпомагате католичката пропаганда во Македонија. Воколку ги употребувате правите католички термини, правите дистанца помеѓу православните и католиците Македонци Видите ли кои се муќки тука употребувате. На пр, лутургија не случжат католици, туку миса. Католочките свештеници се сосема поинаку титулираат, какао на пр, бискуп, фратар, ,капелан и тн. Не правете волци облечени во овчји кожи. Католицизмот го однародува нашиот човек од сето она што е македонско. Не го промовирајте католицизмот во македонските мидии, и покрај тоа што само Ватикан ја признава Македонската црква, а тоа не е бадијава. Проучете го односот на Ватикан и папата кон православието, а особено во Хрватска и Босна кон Србите православни.Во заблуда сте ако гаите симпатии кон католицизмот , а тоа значи да солидарисувате во оние кои се отуѓиле од верата на своите татковци. Не знам дали сте чуле за јасеновац ,атоа е дело на католичката цркве кон православните верници
    Ве молам , внимателно со католицизмот и Ватикан.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *