Почетна Вести Европа Ватикан отвора курс за егзорцисти
Ватикан отвора курс за егзорцисти

Ватикан отвора курс за егзорцисти

156
0

Поради зголемен број пријавени случаи на „опседнатост со демони“ во Италија, Ватикан ќе организира обука на свештенството со цел подобро да се подготви за обред на егзорцизам.

– Денес сме во фаза која е клучна во историјата. Многу христијани веќе не веруваат во постоењето на ѓаволот. Има малку егзорцисти, а повеќе нема млади свештеници кои сакаат да го научат тоа – изјави еден учесник во обуката, отец Цезаре Труки.

Курсот за егзорцисти ќе се одржи во Рим од 16 до 21 април. Неговата цел е да понуди размислувања и увид во темата која понекогаш не може да се објасни и е контроверзна, вели егзорцистот од Сицилија, Бенино Палила.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *