Почетна Вести Свет Вартоломеј служеше во рускиот манастир на Света Гора
Вартоломеј служеше во рускиот манастир на Света Гора

Вартоломеј служеше во рускиот манастир на Света Гора

386
0

На денот на Свети Пентелејмон, на 9 август кога Света Гора го чествува овој патрон, Константинополскиот и Вселенски патријарх Вартоломеј присуствуваше на литургијата на рускиот метох на Света Гора, Св. Пантелејмон. А литургијата беше служена специјално за русите кои се држат до стариот календар.

Присуството на Вартолмеј во рускиот манастир предизвика големо внимание во руските медиуми, но и во украинските грчките. Ова е исклучтелно значано, затоа што Руската Црква им забрани на Русите во светот да се црквуваат во хрмовите на Вселенската патријаршија, откако беше издаден Томос за автокефална црква во Украина.

От друга страна, както манастирът „Св. Пантелеймон“ на Света гора, така и неговите метоси са в юрисдикцията на Вселенска патриаршия. След прекъсването на евхаристийното общение между Москва и Константинопол напрежението между манастира „Св. Пантелеймон“ и Вселенския патриарх в качеството му на епископ на Света гора нарасна, а неговият игумен беше извикан за разговор във Фенер заради позицията му срещу автокефалията на Православната църква в Украйна.

Од друга страна, како што манастирот Св. Пантелејмон, така и сите метоси на Света Гора се под јуриздикција на Вселенската Патријаршија. По прекинот на сослужувањето меѓу Москва и Фанар односите меѓу овој манстир и Вселенската патријаршија станаа затегнати.

Вселенскиот патријарх Вартоломеј, по службата изјави дека се радува и верува во Божја промисла дека православната вера ги обединува Русите во Русија и во Константинопол.

-И ако во моментов има национални разногласија, тие не треба да ги помрачуваат братските односи и единството на православната вера, изјавил Вартоломеј.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *