Почетна Вести Регион Вакцина примија првите монаси на Света Гора
Вакцина примија првите монаси на Света Гора

Вакцина примија првите монаси на Света Гора

587
0

Еден од бродовите на (Светогорското) пристаниште ги пренесе првите 400 дози од вакцината на Pfizer вчера, Петок 19 Март на Света Гора и веднаш започнаа вакцинирањата.

Центарот за вакцинирање се постави во Здравствениот Дом во Кареја под надзор на директорот Константонос Докусли.

Вчера се вакцинираа првите 36 монаси, како и вработените–соработници на манастирите, додека вакцинирањата ќе продолжат денес и утре.

Прв се вакцинираше игуменот на Свештената Обител Есвигмен, архимандритот г.Вартоломеј и следеа монаси од манастирите Ивирон, Кутлумуш, Симонопетра кои дојдоа исклучиво за таа цел во Кареја.

Почетокот на вакцинирањата на Света Гора беше испланирано за минатата Среда, но поради времето – силните ветрови – се одлучи дека е подобро да се одложи тргнувањето на бродот.

Голем интерес помеѓу монасите

Помеѓу монасите владее олеснување за фактот дека започнаа вакцинирањата. Согласно информациите од makthes.gr првичните сомнежи, одбивањето на некои, како и теориите на заговор, имаат отстапено.

Карактеристично е што побараа да се вакцинираат дури и монаси кои прележале корона. Исто така, имаат покажано интерес и светогорци кои живеат по скитови далеку од Кареја

И покрај тоа што монашката држава е во lockdown и влезот е забранет за поклоници, монасите се плашат особено тоа што, како киновиски систем, бидејќи живеат во мали простории, се црквуваат сите заедно и одат заедно на трпеза, го овозможува пренесувањето. Постои уште и значителен број на монаси кои се во поодмината возраст и имаат хронични заболувања.

Пред една година првиот случај

Првиот случај на корона се појави на Света Гора пред една година, еден монах од Свештената Обител Ксенофонт кој патуваше во почетоците на Март 2020 во Шкотска и Англија, додека пак други тројца монаси кои беа со него на патувањето се покажаа во следните денови исто така позитивни на корона. Вкупно 4 монаси, од различни манастири во измитаниов период завршиле со компликации од корона и околу 10 кои биле хоспитализирани во критична состојба ја надминаа опасноста.

Света Гора има „запечатено“ од почетоците на минатиот Декември и согласно одлуката на Свештената Кинотита забраната за влез на поклоници важи до 30 Март. Соработниците на манастирите и вработените кои треба да влезат во Атонската држава се подложуваат на тест за корона во Уранополис и на другите пунктови за влез и влегуваат само доколку тој е негативен.

Свештената Кинотита ќе дискутира на таа тема во следните денови, но и кревањето на забраната ќе зависи колку од текот на пандемијата, толку и од одлуката на владата за преместување од област во област. Свештената Кинотита се наоѓа во одлична соработка со Граѓанската Управа и секоја одлука се потврдува од Граѓанскиот управник, Атанасиј Мартинос.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *