Почетна Празници Светец на денот
Светец на денот

Светец на денот

11
0

Верски календар: 04 март

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Казимир.

Тој бил заштитник на Полска и Литванија. Се родил во 1458 година во кралскиот двор во Краков, како трето дете на полскиот крал и голем литвански кнез, Казимир Четврти. Додека неговиот татко престојувал во Литванија, тој бил во Полска. Не се оженил со ќерката на царот Фредерик Трети. Се одликувал со побожност кон Богородица и љубов кон сиромашните. Умрел во 1484 година.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *