Почетна Документи Споменот на Преподобниот Јоаникиј ќе се слави на 24 јануари
Споменот на Преподобниот Јоаникиј ќе се слави на 24 јануари

Споменот на Преподобниот Јоаникиј ќе се слави на 24 јануари

347
0

Преподобниот Јоаникиј Ракотински, кој МПЦ-ОА го прогласи за светител, ќе се слави на 24 јануари според новиот календар.

Синодот на МПЦ-ОА, откако го вброи во книгата на православни светители, одлучил дека неговиот спомен треба да биде на денот на неговото упокојување, а тоа е 24 јануари 1940 година.

Религија.мк ви ја објавува оригиналната одлука на САС на МПЦ заведена под број 54 од 3 април 2017 година од седницата на Синодот одржана на 30 март 2017 година.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *